Skip to main content

Vanuit de praktijk, bezielende traumaverwerking door PLT’ | Marilou Koene-Boulanger

Een helder en fijn, nieuw boek: ‘Vanuit de praktijk, bezielende traumaverwerking door PLT’, geschreven door Marilou Koene-Boulanger, waarin theorie wordt afgewisseld met praktijkervaringen.

Geschikt voor therapeuten in de hulpverlening en de gezondheidszorg met een open mind op spiritueel gebied. Tegelijkertijd een heerlijk boek voor regressie- en reïncarnatietherapeuten omdat er veel gevarieerde, interessante cliëntcasussen in staan. Zelf vond ik het prettig om de theorie nog eens door te nemen. Marilou Koene-Boulanger droeg haar boek postuum op aan Rob Bontenbal (1945-2015), docent reïncarnatietherapie. De bevlogen therapeut, waar ook ik veel van geleerd heb. Zijn gedoceerde technieken en enthousiasme klinken door in dit boek.

PLT is een werkmodel dat gebruikt wordt om onverwerkte, traumatiserende gebeurtenissen op te sporen, te herbeleven en de psychische en lichamelijke trauma’s te verwerken. De trauma’s kunnen incidenteel of chronisch zijn, vandaag hebben plaatsgevonden of veel verder terug in de tijd.” Voor sommigen is ‘terug in de tijd gaan’ tot en met de periode jeugd/geboorte, voor anderen nog verder terug, naar eerdere levens. In dit boek worden vorige levens meermaals aangeduid met ‘pre persoonlijke gebeurtenissen’. Dat was even wennen voor me, maar past prima bij de manier waarop de theorie in dit boek beschreven wordt. Hierdoor is de uitleg van PLT toegankelijk geworden voor een breed publiek in de reguliere zorg en hulpverlening. Niet iedereen is namelijk geïnteresseerd in vorige levens, het maakt slechts een onderdeel uit van de vele mogelijkheden.  

Het boek heeft een prettige indeling. Marilou Koene-Boulanger begint met de uitgangspunten, geschiedenis en ontwikkeling van PLT, gaat dan over op schrik, shock, trauma en nawerkingen, de intake en behandelt duidelijke casussen via de onderwerpen incarneren en concipiëren, prenataal, geboorte, incidentele en chronische traumatisering, van slachtoffer naar dader, werken met entiteiten en niet-eigen energie, werken met baby’s en peuters, werken met kinderen en werken met ouderen, senioren en mensen met dementie. Ze eindigt met casussen over relatietherapie en procestherapie.

Uit de inleiding: “Gebruikelijk is dat er met de driedimensionale mens – mentaal, emotioneel en lichamelijk – wordt gewerkt, maar bij deze vorm van traumaverwerking komt er een extra dimensie bij, namelijk de spirituele dimensie.” Theorie wordt op duidelijke wijze afgewisseld met praktijkvoorbeelden. Een uitstekend boek voor therapeuten in de reguliere gezondheidszorg en hulpverlening die hun kennis willen verbreden en een fijn ‘hoe zit het ook al weer, opfrisboek’ voor regressie- en reïncarnatietherapeuten die met traumaverwerking bekend zijn.

Het boek leest vlot, al is de theorie-uitleg hier en daar aan de ingewikkelde kant wat taal betreft. De heldere praktijkvoorbeelden maken alles goed. In twee dagen tijd las ik het recensie-exemplaar (waarvoor dank!) uit om te concluderen: wat hebben we toch een geweldig vak! Omdat ik minder vaak met geboorte, prenataal en baby’s werk, vond ik die hoofdstukken het meest interessant om door te lezen. Maar iedere lezer steekt veel op van dit boek omdat de praktijkvoorbeelden voor therapeuten gevarieerd en duidelijk zijn. De inhoud is misschien vanwege de vele theorie wat minder geschikt voor potentiële cliënten van PLT, maar de voorbeelden daarentegen zijn wel degelijk boeiend voor mensen die deze vorm van therapie overwegen. Kortom: een aanrader voor iedere therapeut die met trauma’s werkt en zijn of haar blikveld wil verruimen.

Marianne Notschaele-den Boer